Diyabetik Ayak Bakımı

Ayaklar, diyabetten en sık etkilenen organlardan. Podoloji yani ayak bilimi, özellikle diyabet gibi risk grubu hastaların uygun ayak bakımlarını sağlıyor. Ayaklardaki sorunları güncel uygulamalarla ve hızlı şekilde çözmeyi amaçlayan podolojide ağrısız, acisiz ve agresif müdahaleye yer vermeyen koruyucu ve önleyici bakım yöntemleri uygulanıyor.

Diyabet, kontrol altında tutulamazsa yıllar içerisinde sinirlerde tahribata yol açabiliyor.

Podolojik muayenede yapılan duyu testleriyle ayaktaki his kaybı yani nöropati değerlendiriliyor. Nöropati, ayaklarda şekil bozuklukları ve buna bağlı olarak ayaktaki yük dağılımının değişmesi nedeniyle nasır oluşumuna yol açıyor. Nasır, ülser açısından da risk teşkil ediyor.

Nasırlaşan bölgedeki sert dokunun altındaki sağlam ayak dokusuna yapılan sürekli basi sonucunda da yaralar oluşabiliyor. Ağrı dokunma ve ısı hislerinde gelişen azalma, hissedilemeyen yaralanmalara da sebebiyet verebiliyor. Buna enfeksiyon eklendiğinde, yaranın bakımı zorlaşabiliyor.

Diyabetin bir diğer önemli komplikasyonu, damarlarda yarattığı hasar. Bu da ayak yaraları açısından belirleyici risk faktörlerinden birisini oluşturuyor.

Dolaşım bozukluğuna bağlı olarak ayaktaki yaraların iyileşmesi güçleşebiliyor. Bu nedenlerle diyabet hastası ve podolog işbirliği, diyabetin ileri dönem komplikasyonlarının önlenmesi açısından önem taşıyor.